Chleb (ekmek) jest ważnym elementem kuchni tureckiej i można go jeść prawie do każdego posiłku. Jest tanim źródłem energii, ale też bardzo pożywnym pokarmem, ponieważ dostarcza dużej porcji białka i witamin.
Turkiye ma ogromny wybór chlebów, wypiekanych przez utalentowanych piekarzy według przepisów przekazywanych przez pokolenia. Chleb może się bardzo różnić w zależności od regionu, a do ciasta często dodaje się różne mąki lub nasiona.
Lavas
Jeśli kiedykolwiek jadłeś w prawdziwym tureckim domu z kebabem, mogłeś spróbować lavas (lh-VAHSH). Jest cienka i chrupiąca, a w trakcie gotowania wysoko puchnie.
Często łączy się ją z masłem, kozim serem, pikantną sałatką ezme i grillowanymi mięsami. Szczególnie smaczny jest zwinięty z hummusem, awokado i chrupiącymi warzywami.
Chleb robi się z mąki, wody i drożdży. Można go również przyrządzić bez rozczynu i posypać ziarnami sezamu.
Można go przyrządzić w tradycyjnym piecu tandoor, ale jest również używany jako składnik bliskowschodnich potraw, takich jak hummus, baba ganoush i kanapki z wrapem. Jest bardziej elastyczny niż inne płaskie chleby, dzięki czemu łatwiej go zwinąć i owinąć wokół nadzienia.
Yufka
Yufka to cienki, okrągły płaski chleb, który można jeść samodzielnie lub jako składnik takich dań jak baklava, borek i gozleme. Używa się jej także do zawijania mięsa i warzyw, podobnie jak tortilli lavash.
Ciasto robi się z mąki, wody i soli. Wyrabia się je, a następnie pozostawia do odpoczynku. Z ciasta formuje się małe kulki, które następnie rozwałkowuje się na okrągłe płaty, które następnie gotuje się na rozgrzanej żelaznej płycie zwanej saką nad ogniem.
Jufka jest najlepsza na świeżo lub w ciągu 24 godzin od przyrządzenia, ale można ją zamrozić i przechowywać w szczelnym pojemniku, aby przedłużyć jej trwałość. Yufkę można kupić w większości tureckich sklepów spożywczych, można ją też zrobić w domu.
Simit
Simit to tradycyjny turecki chleb, który często jada się na śniadanie, lunch lub przekąskę. Jest to bułka w kształcie pierścienia, która przed pieczeniem jest zwykle pokrywana melasą i obsypywana ziarnami sezamu.
Simit może być pokryty szeroką gamą smaków, w tym serem, warzywami, jajkami i pastą czekoladową. Dobrze komponuje się również ze szklanką herbaty i tureckim napojem jogurtowym o nazwie ayran.
Jeśli masz pracowity poranek i potrzebujesz czegoś, co jest szybkie i łatwe do przygotowania, to jest to chleb dla Ciebie. Przygotowanie ciasta, garowanie i pieczenie zajmuje około półtorej godziny.
Melasa i nasiona sezamu nadają mu wyjątkowy smak. Jest pyszne z kawałkiem kasaru (białego sera) lub suzme peyniri (łagodnego sera feta lub śmietankowego). Lubię też posmarować je masłem i miodem, żeby uzyskać słodko-słoną kombinację.
Borek
Borek to płaskie, płatkowate ciasto, które często podaje się jako przystawkę lub dodatek do dań. Tradycyjnie w Turcji łączy się je z herbatą i ayranem, ale można je też podawać z turecką sałatką coban, sałatką z białej fasoli piyaz lub zupą z czerwonej soczewicy.
Często robi się je z yufki, czyli bardzo cienkiego ciasta. Można je kupić na większości międzynarodowych rynków lub zrobić własne z ciasta phyllo.
Bez względu na to, jakiego ciasta użyjesz, musisz dodać dużo tłuszczu i wilgoci do warstw. Im więcej tłuszczu i wody użyjesz, tym bardziej chrupiąca będzie skórka.
Niektóre z bardziej popularnych nadzień do borku to ser feta, szpinak, mięso mielone i ziemniaki. Większość jest pieczona, ale niektóre, jak borek sigara, są zwijane i smażone w głębokim tłuszczu.