Dlaczego kucharze nie gotują na indukcji?

Indukcyjne płyty kuchenne działają poprzez umieszczenie pewnych typów naczyń w polu magnetycznym. Powoduje to, że metal absorbuje energię pola magnetycznego i nagrzewa się.

Niektóre rodzaje naczyń, takie jak aluminium i miedź, nie są magnetyczne i nie będą działać na płycie indukcyjnej, chyba że zostaną pokryte warstwą materiału magnetycznego. Inne naczynia, takie jak żeliwo i stal nierdzewna, są magnetyczne.

1. Jest wolniejsza

Płyty indukcyjne wykorzystują energię elektromagnetyczną do podgrzewania garnka, patelni lub patelni. Jest to znacznie bardziej bezpośredni sposób podgrzewania potraw niż w przypadku gazu czy elektryczności. Pozwala to na bardziej wydajny proces gotowania, co pomaga zmniejszyć zużycie energii i zaoszczędzić pieniądze na rachunkach za media.

Indukcja może podgrzewać garnek lub patelnię nawet o 25 procent szybciej niż tradycyjny palnik gazowy lub elektryczny. Oznacza to, że zagotowanie 6 litrów wody na kuchence indukcyjnej potrwa od 2 do 4 minut krócej niż na kuchence gazowej lub elektrycznej, co może się przydać, gdy masz mało czasu.

To także bardziej przyjazny dla środowiska sposób gotowania, ponieważ wykorzystuje energię elektryczną zamiast gazu, który jest paliwem kopalnym. I choć może nie jest tak tania, jak twierdzą niektórzy producenci, powinieneś spodziewać się różnicy w rachunkach za energię przy gotowaniu indukcyjnym.

2. Jest głośniejsza

Dźwięk gotowania jest nieuniknioną częścią pracy, ale nie każdy chce słyszeć pisk stali. Dla tych, którzy są miłośnikami gotowania, istnieje kilka sprytnych sztuczek, których możesz spróbować, aby stłumić hałas bez uciekania się do suszarki do włosów lub innych zaawansowanych technologicznie gadżetów.

Najbardziej oczywistym jest wyłączenie prądu przed rozpoczęciem gotowania. Dzięki temu będziesz mógł w spokoju posłuchać swojej kolacji. Inną sztuczką jest umieszczenie talerza nad garnkiem, żeby nie dotykał palnika.

Jest jeszcze wiele innych czynników do rozważenia, takich jak najlepszy sposób gotowania, rodzaj paliwa, którego powinieneś używać i to, czy potrzebujesz konkretnego piekarnika. Świadomy menedżer uwzględni to wszystko w procesie podejmowania decyzji o wyborze kuchenki indukcyjnej. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że uzyskasz najlepsze efekty swojej inwestycji.

3. Jest droższa

Gotowanie na indukcji jest o wiele droższe niż na zwykłej kuchence elektrycznej. Dzieje się tak dlatego, że zużywa ona więcej energii. A im wyższa moc, tym szybciej nagrzewa się patelnia i/lub garnek.

Mimo to możesz zaoszczędzić trochę pieniędzy, wybierając bardziej wydajne urządzenie. Płyty indukcyjne mogą być nawet o 90% bardziej wydajne niż gazowe lub elektryczne. A ponieważ nie tracą tyle ciepła do otoczenia, zaoszczędzisz także na rachunkach za energię.

Czy używasz kuchenki indukcyjnej, czy innego typu, warto rozważyć zalety i wady obu urządzeń. Pomoże ci to zdecydować, która z nich jest odpowiednia dla twoich potrzeb i budżetu. Jeśli potrzebujesz pomocy w rozpoczęciu gotowania, możesz zapoznać się z arkuszem informacyjnym na temat indukcji. Zawiera on listę rzeczy, które powinieneś wiedzieć, oraz kilka przydatnych wskazówek dotyczących realizacji tego procesu. Jesteśmy pewni, że ci się przyda!

4. Jest mniej uniwersalna

Przyzwyczajenie się do gotowania na indukcji może być wyzwaniem. Wynika to z faktu, że ma ona pole magnetyczne, a nie przewodnik, dlatego patelnie i garnki muszą mieć właściwości magnetyczne, żeby prawidłowo z nią współpracować. Nie można używać naczyń z materiałów niemagnetycznych, takich jak aluminium czy ceramika.

Nie jest też tak uniwersalna jak inne rodzaje gotowania. Trudno jest utrzymać niskie temperatury przez dłuższy czas, podczas gdy kuchenki gazowe i elektryczne są w stanie to zrobić.

Dobrą wiadomością jest to, że na rynku jest wiele różnych typów kuchenek indukcyjnych, więc znalezienie takiej, która odpowiada twoim potrzebom, nie jest zawsze niemożliwe. Osoby zainteresowane zainwestowaniem w nową kuchnię indukcyjną mogą zawsze odwiedzić salon wystawowy, aby ją wypróbować i przekonać się, czy jest ona odpowiednia dla ich restauracji. Najważniejsze to być cierpliwym i nie spieszyć się z przyzwyczajeniem się do niej.

Oceń artykuł: Dlaczego kucharze nie gotują na indukcji?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5