Podając pierogi z mięsem, ważne jest, aby wybrać potrawy, które zrównoważą to danie. Niektóre potrawy, które dobrze pasują do tego dania, to zawijasy z sałaty, letnie rolki, sajgonki i warzywa.
Te dania są lekkie, świeże i orzeźwiające. Są też proste w wykonaniu i można je przygotować z wyprzedzeniem.
Wijaki z sałaty
Wijaki z sałaty to lżejszy i zdrowszy sposób podania pierogów, a także świetny sposób na wprowadzenie dodatkowych warzyw. Możesz dodać trochę zielonej fasolki, kapusty lub mieszanki colesław, aby uzyskać łatwy dodatek do dania głównego.
Możesz przygotować to nadzienie z wyprzedzeniem i przechowywać je w lodówce, aż będziesz gotowy do podania. Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, po prostu dodaj do wrapsów odrobinę sosu i swoje ulubione dodatki!
Najlepsza sałata do tych wrapsów to lodowa lub rzymska, ale Boston Bibb lub liście masłowe również są dobre.
Aby złożyć wrapsy z sałaty, umieść garść smażonego makaronu ryżowego na środku każdego liścia. Następnie wypełnij środek hojną porcją nadzienia z kurczaka i grzybów i posyp świeżą zieloną cebulką. Na koniec podaj zdrowy sos do maczania, który smakuje jak ten z PF Chang’s!
Summer Rolls
Summer rolls to świetny sposób na podanie pierogów z mięsem, ale nie jest to jedyna opcja. Możesz też przygotować smażone Spring Rolls, czyli zawijaski z papieru ryżowego zanurzone w sosie octowym lub słodko-kwaśnym.
Możesz też przygotować wegańską wersję tego tradycyjnego wietnamskiego dania, Goi Cuon (świeże wietnamskie letnie rolki), z dużą ilością świeżych warzyw i bogatym w białko makaronem vermicelli. Te pełne warzyw wegetariańskie letnie roladki są świetną roślinną alternatywą dla smażonych sajgonek z papieru ryżowego i są bardzo łatwe do zrobienia!
Aby przygotować wegańskie letnie roladki, musisz najpierw przygotować papier ryżowy. Muszą być elastyczne, zanim wypełnisz je nadzieniem, dlatego polecam zanurzenie jednego zawiniątka w wodzie na 30 sekund, aż będzie miękkie i gotowe do zwijania.
Rolki jajeczne
Rolki jajeczne to jeden z najpopularniejszych sposobów podawania pierogów z mięsem. Są łatwe do zrobienia i występują w wielu różnych smakach.
Zwykle robi się je z mąki pszennej i jajek. Po usmażeniu w głębokim tłuszczu pęcherzyki pęcznieją i stają się przepysznie bogate, z pęcherzykami wypełnionymi olejem, które są zarówno chrupiące, jak i kruche.
Pierogi można kupić w większości sklepów spożywczych i często są sprzedawane w pakiecie z innymi azjatyckimi składnikami. Najpopularniejsze marki to Spring Home, Wei Chuan i Little Chef.
W początkowym okresie istnienia sajgonek toczyła się dyskusja, kto je wymyślił. Głównym kandydatem był Henry Low, który zaczął pracować w chińskiej restauracji w Nowym Jorku w 1928 roku.
Warzywa
Warzywa to pyszny sposób na dodanie składników odżywczych do głównego dania. Mają dużo błonnika i są dobrym źródłem witamin A, C, K i E.
Mają też niską zawartość tłuszczu i są pełne niezbędnych minerałów. Jeśli więc chcesz, żeby pierogi były bardziej sycące, to warzywa są najlepszym rozwiązaniem!
Kluczem do tego, żeby pierogi z warzywami były naprawdę soczyste, jest dodanie do przepisu sosu mięsnego. Pomoże to utrzymać wilgotność farszu, dzięki czemu łatwiej będzie go nafaszerować.
Innym świetnym sposobem jest usmażenie pierogów na patelni, a następnie ugotowanie ich na parze. Możesz użyć do tego nieprzywierającej patelni, rozgrzewając 1 łyżkę oleju na średnim ogniu, aż będzie błyszczeć.
To świetny sposób na podanie pierogów z makaronem. Od klasycznego smażonego ryżu po pikantne przepisy z makaronem, jest wiele dodatków do chińskich pierożków i jiaozi! Są one doskonałym dodatkiem do każdego panazjatyckiego posiłku.