Niezależnie od tego, czy potrzebujesz ziemniaków na puree, sałatkę ziemniaczaną, czy po prostu na dodatek do dania głównego, najłatwiejszym sposobem ich przygotowania jest ugotowanie. Mają też kremową konsystencję, która po ugotowaniu staje się maślana.
Sałatka ziemniaczana
Przyrządzając sałatkę ziemniaczaną, musisz ugotować ziemniaki, żeby uzyskać kremową konsystencję. Nie przegotowuj ich jednak – powinny nadal zachowywać swój kształt i być wystarczająco miękkie, aby można było je rozgnieść bez utraty ich tekstury, mówi zastępca redaktora naczelnego Taste of Home, James Schend.
Możesz ugotować różne rodzaje ziemniaków, w tym woskowe, które nie wymagają obierania, i bardziej skrobiowe, które nadają się do południowych sałatek ziemniaczanych na bazie Mayo o bardziej miękkiej teksturze. Niezależnie od tego, co wybierzesz, sprawdź, czy są gotowe, wkładając widelec w środek jednego z nich i sprawdzając, czy łatwo się wsuwa.
Po ugotowaniu ziemniaków odcedź je i odstaw do ostygnięcia przed wymieszaniem z innymi składnikami. Ten krok jest szczególnie ważny, jeśli używasz dressingu na bazie majonezu. Pomoże im wchłonąć więcej smaku i sprawi, że sałatka nie stanie się sucha.
Tłuczone ziemniaki
Tłuczone ziemniaki to podstawowe danie dodatkowe, które można przygotować z ugotowanych ziemniaków i które łatwo przygotować z wyprzedzeniem. Ponadto można je odgrzać na kuchence lub w piekarniku (o ile ziemniaki były rozmrożone) i podać na obiad później.
Aby uzyskać doskonałe puree, zacznij od ziemniaków dobrej jakości. Świetnie sprawdzą się ruskie, ale możesz użyć także innych rodzajów.
Przegotowanie ziemniaków w zimnej wodzie przed ugotowaniem gwarantuje, że ugotują się równomiernie i unikniesz przegotowania, które sprawi, że staną się miękkie i kleiste. Sprawdź też, czy są gotowe, zanim zdejmiesz je z ognia; kiedy łatwo je przebić nożem, są gotowe do jedzenia.
Po odcedzeniu, utrzyj ziemniaki w garnku z masłem i mlekiem lub bulionem z kurczaka. Dodaj sól do smaku i mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
Ziemniaki w sosie
Dodanie sosu do tłuczonych ziemniaków to pyszny sposób na dopełnienie posiłku. To danie jest łatwe do wykonania i może być przygotowane ze składników, które najprawdopodobniej masz pod ręką.
Przyrządzając puree ziemniaczane, ważne jest, aby ugotować je odpowiednio, aby były miękkie i nie rozgotowane. Zbyt długie gotowanie może spowodować, że tłuczone ziemniaki będą zbyt miękkie i trudne do rozrobienia.
Aby uzyskać gładką i kremową konsystencję, rozcieraj ugotowane ziemniaki za pomocą tłuczka do ziemniaków lub sitka, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy uzyskasz odpowiednią konsystencję, dodaj do ziemniaków mleko i masło, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeśli twoje puree jest trochę rzadkie, dodawaj stopniowo środki zagęszczające, takie jak mąka, skrobia kukurydziana lub mleko w proszku, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Można to zrobić, gdy tłuczone ziemniaki są jeszcze ciepłe, a sos jest gorący.
Ziemniaki w sosie
Ugotowane ziemniaki stanowią doskonałą bazę do wielu różnych przepisów. Są dobrym dodatkiem do puree, sałatki ziemniaczanej, a nawet smacznych domowych frytek.
Są też dobrym źródłem błonnika, dzięki któremu dłużej czujesz się syty i możesz schudnąć. Są świetnym dodatkiem do każdego posiłku, zwłaszcza w połączeniu z mięsnym daniem głównym, takim jak stek z żeberek na kuchence lub przepis na kurczaka Bang Bang. Ten przepis na kremowo-czosnkowe ziemniaczki jest łatwy do wykonania i pełen smaku.
Aby przygotować kremowy sos czosnkowy, zacznij od roztopienia masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez około minutę, aż stanie się aromatyczny.