Cukinia jest jednym z najpopularniejszych warzyw do uprawy i jedzenia. Łagodny smak tego warzywa sprawia, że jest ono smacznym dodatkiem do wielu przepisów.
Niekiedy jednak owoc ten może mieć gorzki smak. Jest to spowodowane grupą naturalnych toksyn zwanych cucurbitacynami, które są produkowane jako mechanizm obronny chroniący roślinę przed szkodnikami i innymi chorobami.
Przyczyny
Cukinia należy do rodziny dyniowatych, do której należą też kabaczki, dynie, melony i ogórki. Jest popularnym warzywem używanym w wielu potrawach i sałatkach.
Wszystkie dyniowate wytwarzają naturalne substancje chemiczne zwane cucurbitacynami, które służą jako naturalna obrona przed zwierzętami zjadającymi rośliny. Jednak jeśli poziom cucurbitacin jest zbyt wysoki, warzywa mogą mieć gorzki smak.
Są dwa główne powody, dla których cukinia może stać się gorzka. Pierwszym jest stres środowiskowy.
Może się to zdarzyć, gdy ogrodnik sadzi cukinię w czasie suszy lub upałów. Może przykryć rzędy plandeką, żeby zapobiec utracie wody, albo podlać rośliny zbyt obficie.
Drugim powodem, dla którego ogórek lub cukinia może nabrać gorzkiego smaku, jest nadmierna dojrzałość lub niewłaściwe przechowywanie. Właściwa wielkość zbiorów ogórków zależy od sposobu ich wykorzystania – do słodkich pikli, koperku lub świeżych plasterków.
Na przykład ogórki używane do świeżych plasterków powinny być zbierane, gdy mają 1,5″ średnicy i 4-8″ długości. Dzięki temu będą miały bardziej umiarkowany smak niż gdyby były zbyt dojrzałe i duże.
Symptomy
Gorzki smak cukinii jest spowodowany substancją chemiczną zwaną cucurbitacyną. Jest ona wytwarzana przez rośliny z rodziny kabaczkowatych (znane też jako ogórki, dynie i melony).
Cukurbitacyny to naturalne toksyny, które kiedyś były używane do ochrony tych owoców przed drapieżnikami. Jednak mogą być również toksyczne, gdy są spożywane w dużych ilościach.
Typowo, niewielka ilość kukurbitacyny w młodych owocach nie powoduje zatrucia, ale gdy cukinia zaczyna się psuć, ilość tego związku wzrasta i powoduje mdłości i wymioty.
Pierwszą oznaką zepsutej cukinii jest obecność zgniłych plam lub zgnilizny na skórce. Cukinia może być również miękka, wyschnięta lub pomarszczona. Wnętrze cukinii może być żylaste i wypełnione dużymi nasionami.
Leczenie
Jeśli kiedykolwiek byłeś w ogrodzie, wiesz, jak frustrujące może być otrzymanie cukinii o gorzkim smaku. Cukinie należą do rodziny dyniowatych, do której należą też dynie, melony, kabaczki i brukselki.
Handlowe ogórki i cukinie są hodowane z niskim poziomem kukurbitacyny, dzięki czemu nie mają gorzkiego smaku. Jednak jeśli twój ogród był zestresowany wysokimi temperaturami, dużymi wahaniami temperatur lub zbyt małą ilością wody, poziom kukurbitacyny w cukinii może wzrosnąć.
Jednym z możliwych sposobów zapobiegania goryczce jest przykrycie rzędów cukinii przezroczystą plandeką, która zatrzyma wilgoć i zapewni coś w rodzaju efektu cieplarnianego, wraz z nawadnianiem. Oprócz zapobiegania stresowi związanemu z suszą, strategia ta pomoże cukinii rosnąć bardziej równomiernie i zapobiegnie gromadzeniu się toksyn w glebie, które mogą prowadzić do gorzkiego smaku.
Jeśli uprawiasz ogród i masz cukinię o wyjątkowo gorzkim smaku, nie jedz jej. Jest to znak, że nagromadziła się w niej substancja chemiczna zwana cucurbitacyną, która może powodować rozstrój żołądka i inne problemy trawienne.
Prewencja
Gdy cukinia jest gorzka, jest to objaw choroby, która może spowodować poważne problemy. Jedną z najczęstszych jest więdnięcie bakteryjne, które może doprowadzić do śmierci rośliny, jeśli nie jest leczone.
Ważne jest, aby trzymać cukinie z dala od innych roślin, ponieważ może to zapobiec ich zakażeniu. Upewnij się także, że rośliny są odpowiednio rozmieszczone – daj im dużo miejsca, aby mogły mieć dostęp do powietrza i wysuszyć mokre liście.
Innym uciążliwym problemem jest mączniak rzekomy, który może pojawić się w postaci talkowej powłoki na liściach roślin pnących, takich jak cukinia. W ciężkich przypadkach choroba ta może pozbawić roślinę ważnych składników odżywczych i zmniejszyć produkcję.
Najważniejszym sposobem na uniknięcie goryczy jest sprawdzenie smaku cukinii. Jeśli ma gorzki smak, wiesz, że jest skażona cucurbitacynami.