Mięso pakowane
Kiedy kupujemy mięso, dzieje się wiele różnych rzeczy, zanim trafi ono na półkę. Te procesy mają ogromny wpływ na to, jak długo opakowanie pozostanie świeże. Dlatego możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że większość mięs nie ma daty sprzedaży lub przydatności do spożycia.
W zamian producenci mięsa stosują daty, które odzwierciedlają, jak długo produkt pozostanie w najlepszym stanie w zależności od takich czynników, jak przechowywanie, przygotowanie i wysyłka. Nazywa się to „okresem trwałości” mięsa.
Warzywa w opakowaniach
Warzywa są doskonałym źródłem witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Są świetnym dodatkiem do zbilansowanej diety i mogą pomóc Ci utrzymać zdrową wagę, poprawić funkcjonowanie mózgu, zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, a nawet przedłużyć życie.
Warzywa powinny być spożywane w ilości co najmniej 2 do 3 filiżanek dziennie, aby uzyskać ich pełne korzyści. Kluczem jest kupowanie i gotowanie warzyw zaraz po ich przywiezieniu do domu, żeby nie zgniły i nie straciły wilgoci. Zwracaj uwagę na daty sprzedaży, przydatności do spożycia i przydatności do spożycia i przechowuj je w lodówce lub zjedz w ciągu kilku dni od zakupu.
Pakowane owoce
Kiedy kupujemy owoce, często mamy do wyboru wiele różnych opcji. Niektóre owoce są puszkowane we własnym soku lub lekkim syropie, inne są mrożone, a jeszcze inne suszone.
Te różne opakowania różnią się liczbą kalorii i składnikami odżywczymi. Jednak wszystkie są korzystne dla zdrowej diety.
Generalnie rzecz biorąc, najlepiej jest trzymać się owoców, które nie są w ciężkim syropie. Na przykład pół filiżanki gruszek zapakowanych w lekki syrop dostarcza tylko 60 kalorii i 12 gramów cukru.
W przypadku owoców, które są nieco trudniej dostępne, takich jak truskawki, szukaj systemu pakowania z technologią modyfikowanej atmosfery, która pozwala owocom oddychać. Poprawia to smak i konsystencję produktu, zapobiega psuciu się owoców i pomaga chronić je przed zakażeniem bakteriami i grzybami.
Pakowane pieczywo
Niezależnie od tego, czy wolisz chleb krojony, tostowy czy pieczony, jest on jednym z podstawowych produktów spożywczych, które wielu z nas zjada zaraz po wyjęciu z opakowania. Jest świetnym źródłem węglowodanów, białka i tłuszczu.
Kiedy kupujesz chleb, sprawdź najpierw listę składników. Szukaj minimalnej ilości składników wysokiej jakości i unikaj sztucznych konserwantów.
Powinieneś też zwrócić uwagę na to, ile cukru znajduje się w danym produkcie. Idealnie byłoby ograniczyć się do 8 gramów, mówi Vanessa Rissetto, M.S., R.D., C.D.N.
Ogólnie, im dłużej kawałek chleba znajduje się w opakowaniu, tym szybciej staje się czerstwy. Pleśń, czyli rozmyte zielone lub czarne plamy na zewnętrznej stronie bochenka, to znak, że się psuje. Ropienie, czyli wewnętrzna strona bochenka, która stała się miękka, również może wskazywać na psucie się bakterii.
Pakowany nabiał
Kiedy kupujesz mleko, ser, jogurt lub inne produkty mleczne, otrzymujesz dobre źródło białka i wapnia. Są to ważne składniki odżywcze dla utrzymania zdrowej diety.
Chcesz jednak mieć pewność, że produkty są dobrze zapakowane, aby pozostały świeże i odżywcze jak najdłużej. Odpowiednie opakowanie może pomóc Ci przedłużyć okres przydatności do spożycia Twoich produktów mlecznych oraz zachować ich jakość i smak.
Na przykład elastyczne opakowania typu bag-in-box i saszetki mogą pomóc Ci utrzymać świeżość Twoich produktów mlecznych. Te ekologiczne rozwiązania są łatwe w transporcie i nie wymagają stosowania środków konserwujących ani chłodzenia. Dzięki tym opcjom pakowania możesz zminimalizować wpływ na środowisko, a także obniżyć koszty handlu internetowego i zwiększyć przychody. Zaprojektowane z myślą o ponownym zamknięciu dla ułatwienia dostępu, mogą pomóc Ci zaspokoić zapotrzebowanie konsumentów na wygodę.