Nakaron udon jest podstawą kuchni japońskiej. Można go podawać na ciepło lub na zimno i ma wiele różnych smaków.
Doskonałym sposobem podania udonu jest miseczka zupy lub danie typu stir-fry. Możesz też dodać do niego białko, na przykład klopsiki lub rybę i warzywa.
Yaki-onigiri
Yaki-onigiri to japońskie grillowane kulki ryżowe oblane pikantnym sosem sojowym. Są świetne jako szybki i łatwy posiłek lub przekąska.
Są pyszne same w sobie, ale można je również nadziewać innymi rodzajami żywności. Możesz dodać do nich umeboshi (marynowane śliwki), solonego łososia, katsuobushi (płatki bonito) lub cokolwiek innego, co dobrze komponuje się z ryżem!
Te onigiri yaki można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w zamrażarce, aby ułatwić przygotowanie posiłku. Nie rozmrażaj ich w lodówce lub w temperaturze pokojowej, bo wtedy kulki ryżowe staną się twarde i suche!
To pyszna przystawka, która idealnie pasuje do każdego dania z makaronem. Jest też naprawdę proste do zrobienia! I jest też bardzo zdrowe. Więc spróbuj!
Tempura
Tempura to panierowane i głęboko smażone danie, które można podawać samodzielnie lub z sosem. Jest popularną przekąską w Japonii i jest znana od wieków.
W przeciwieństwie do innych smażonych potraw, tempura jest przygotowywana z ciasta, które nie zawiera bułki tartej ani tłuszczu. Robi się ją z ubitego jajka, mąki i zimnej wody.
To szybkie i łatwe do zrobienia danie. Często mieszanka warzyw i owoców morza jest podawana w cieście, a następnie smażona na głębokim tłuszczu do uzyskania chrupiącej, złotobrązowej konsystencji.
Tempura jest zwykle podawana począwszy od lekkich składników i przechodząc do mocniejszych smaków. Przed jedzeniem lżejsze składniki macza się w soli lub sosie.
Aemono
Aemono to bardzo dekoracyjne, gotowane sałatki z sezonowych składników (czasem z dodatkiem sashimi lub owoców morza). Do sałatek dodaje się dressingi, takie jak goma-ae, shira-ae i sumiso-ae, które przygotowuje się z mielonych nasion sezamu, octu lub miso.
Dobre aemono świetnie komponuje się z makaronem ramen, zwłaszcza gdy jest zwieńczone jajkiem ugotowanym na miękko lub ajitsuke tamago. Żółtko jajka dodaje bulionowi gładkiej konsystencji i nadaje mu złoty odcień.
Można wybrać wiele rodzajów aemono. Najlepsze z nich są łatwe do zrobienia i nie zajmują zbyt wiele miejsca na talerzu. Poza tym świetnie smakują!
Shinko temaki
Shinko temaki to popularne danie dodatkowe, które można podawać z makaronem Udon. Są świetnym sposobem na podkreślenie smaku zupy z makaronem lub sosu.
To idealne danie do podania w gorący letni dzień, kiedy masz ochotę na coś chłodzącego. To lekki, ale sycący posiłek, który zapewni Ci sytość na wiele godzin, zwłaszcza jeśli podasz go ze schłodzonym bulionem lub sosem do maczania.
Ta pyszna japońska potrawa z makaronu składa się z grubego i łamliwego makaronu udon w gotującym się wywarze. Na wierzchu bulionu znajduje się chrupiące smażone tofu i plastry ciasta rybnego narutomaki. Doprawia się go mirinem, sosem sojowym i bogatym w umami dashi. Przyozdabia się ją zieloną cebulką i rozdrobnionymi wodorostami.
Zupa
Zupa jest nieodzownym elementem wielu kuchni azjatyckich, od lekkiego i orzeźwiającego sosu ponzu po gęsty i bogaty w soję bulion dashi. Zupa może być podawana samodzielnie jako prosta i pyszna przystawka lub w połączeniu z makaronem udon stanowić pełnowartościowy posiłek.
Wybór dania dodatkowego do makaronu udon jest bardzo ważny, ponieważ może wzmocnić smak i teksturę makaronu. Niektóre popularne propozycje to aemono, czyli wspaniała zupa z różnych rodzajów warzyw (od rzodkwi daikon po ogórki), lub sałatka.
Model udon jest zdrową alternatywą dla tradycyjnych makaronów pszennych, które mogą mieć dużo kalorii i tłuszczu. Jest również bogaty w witaminy i minerały, takie jak tiamina, cynk, żelazo i potas. Ponadto mają mniejszą zawartość sodu niż typowe makarony pszenne.