Smażąc kotlety wieprzowe, musisz pamiętać o kilku rzeczach. Użycie odpowiedniej patelni lub stojaka do smażenia sprawi, że kotlety uzyskają chrupiącą, złocistobrązową skórkę, a jednocześnie nie staną się maziste.
Kotlety wieprzowe mogą mieć różną grubość, dlatego ważne jest używanie termometru do mięsa. Warto też sprawdzać kotlety na różnych etapach gotowania, żeby ich nie rozgotować.
Patelnia
Do smażenia kotletów wieprzowych na patelni idealnie nadaje się patelnia z wyższymi bokami, np. żeliwna. Pomaga to w równomiernym rozgrzaniu oleju i zapobiega przegrzaniu.
Kotlety wieprzowe mogą mieć różną grubość i różnie się smażyć, dlatego ważne jest użycie termometru do mięsa, aby upewnić się, że są w pełni ugotowane. Dobrze jest też często odwracać kotlety, ponieważ pomaga to w ich równomiernym ugotowaniu.
Po zrumienieniu kotletów umieść je na drucianym stojaku, aby ostygły. Pozwoli to na wyschnięcie panierki i zapobiegnie jej rozmoknięciu.
Po kilku minutach możesz dodać kilka kawałków masła na patelnię i wielokrotnie smarować każdy kotlet, aż stanie się całkowicie złotobrązowy. Dzięki temu kotlety będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Papierowe ręczniki
Kotlety wieprzowe są chudym kawałkiem mięsa, więc ważne jest, aby ich nie przegotować. Najlepiej, gdy osiągną temperaturę wewnętrzną 145 stopni F.
Porada nr 1: Posól kotlety przed smażeniem. Dzięki temu przyprawy będą miały szansę zadziałać na mięso przed smażeniem, co pozwoli na jego równomierne usmażenie.
Pomoże Ci to również uniknąć nadmiernego gotowania mięsa, które może je wysuszyć.
Po posoleniu kotletów wieprzowych osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie obtocz je w mieszance przyprawionej mąki i bułki tartej panko.
Po obtoczeniu kotlety smaż na gorącej żeliwnej patelni na złoty kolor z obu stron. Kotlety powinny osiągnąć bezpieczną temperaturę wewnętrzną 145 stopni F przy pomiarze termometrem do natychmiastowego odczytu.
Stojak do pieczenia
Stojak do pieczenia to stabilny mebel, który umożliwia cyrkulację powietrza wokół wypieków. Tradycyjnie są wykonane z kutego żelaza lub innego metalu.
Stojaki do pieczenia są świetną alternatywą dla folii lub ręczników papierowych, ponieważ pozwalają na szybsze i bardziej równomierne schłodzenie potraw. Można je znaleźć w większości sklepów spożywczych.
Zazwyczaj są też łatwiejsze do czyszczenia niż patelnie czy ręczniki papierowe, zwłaszcza jeśli często ich używasz.
Pieczone kotlety wieprzowe to doskonałe danie pocieszenia, z delikatnymi kotletami otoczonymi chrupiącą powłoką, która pęka przy każdym kęsie.
Aby zrobić te panierowane kotlety wieprzowe, najpierw zanurz jedną stronę każdego kotleta w mące, a następnie w jajku. Następnie wciskaj każdy kotlet w przyprawioną bułkę tartą, aż będzie w pełni pokryty panierką.
Patelnia żeliwna
Przepisy z patelni to świetny sposób na szybkie posiłki, gdy masz mało czasu. Nie ma w nich bałaganu, nie wymagają wielu naczyń i można je przygotować w mniej niż 30 minut!
Kotlety wieprzowe z jabłkami z żeliwnej patelni to proste, pełne smaku danie, które idealnie nadaje się na wieczór. Delikatne, soczyste kotlety otoczone są plasterkami jabłek i innymi warzywami, gotowanymi w lekkim sosie.
Szczypta przypraw dry rub, którą nacieramy kotlety przed gotowaniem, nadaje im bogatą, chrupiącą skórkę. Możesz je zamarynować w suchej mieszance do kilku godzin przed przyrządzeniem.
Smaż kotlety wieprzowe z obu stron na średnim ogniu, aby uzyskać złotobrązową skórkę. Gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 145 stopni, zdejmij z ognia i przykryj.