Ziemniaki gratin – z czym podawać?

Ziemniaki gratin to jedno z tych dań, które zawsze są hitem, czy to na wytwornym przyjęciu, czy na szybkim posiłku w tygodniu. Są bogate i dekadenckie i wszyscy je uwielbiają!

Ta łatwa, imponująca potrawa składa się z cienko pokrojonych ziemniaków wrzuconych do kremowego sosu i zapieczonych aż do uzyskania bąbelków. Ser Gruyere dodaje luksusowego smaku, którego nie da się pobić!

Grillowane mięsa

Grillowanie mięs to świetny sposób na dostarczenie dodatkowej porcji białka do swojej diety. Możesz grillować steki, kurczaki, kababy i ryby.

Możesz również przyrządzać na grillu warzywa. Pamiętaj tylko, żeby wybierać warzywa, które nie zawierają białek mięśniowych, takie jak cebula i pomidory.

Mięso z grilla nie bez powodu jest powiązane z ryzykiem zachorowania na raka: Kiedy tłuszcz ścieka do płomieni, tworzy substancje chemiczne zwane węglowodorami poliaromatycznymi (PAH) i aminami heterocyklicznymi (HCA).

Te substancje są znanymi czynnikami rakotwórczymi. Mogą wpływać na DNA w Twoim ciele. Mogą też powodować wiele problemów zdrowotnych, w tym przyrost masy ciała i choroby przewlekłe.

Warzywa pieczone

Jeśli masz w lodówce szufladę z chrupiącymi warzywami lub szukasz szybkiego dania dodatkowego, które możesz przygotować w ciągu pracowitego dnia, najlepszym rozwiązaniem jest pieczenie warzyw. Warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew i pasternak, są oczywistymi kandydatami do pieczenia, ale równie dobrze sprawdzają się warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, brukselka i kalafior. Jeśli warzywa będą zbyt stłoczone, nie upieką się prawidłowo i zamiast się skarmelizować, będą parować.

Podczas pieczenia często mieszaj warzywa, aby równomiernie się zrumieniły. Po około 15 minutach staną się miękkie i zaczną się złocić. Kiedy kawałki będą miękkie jak widelec, wyjmij blachę z piekarnika.

Sauteed Spinach or Kale

Jarmuż i szpinak to dwie liściaste zieleniny, które są pełne witamin A, C, E, K i folianów. Zawierają też ważne przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i flawonoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki prowadzące do chorób serca i raka.

Jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, chodzi o włączenie do diety szerokiej gamy warzyw. Szpinak i jarmuż to dwa z najlepszych warzyw dla Twojego zdrowia.

Poza tym, że są świetnym źródłem żelaza, szpinak i jarmuż są bogate w błonnik, witaminę A, wapń, kwas foliowy oraz witaminy C i K, mówi dietetyk zajmujący się profilaktyką kardiologiczną Kate Patton.

W ciągu zaledwie 10 minut możesz przygotować pyszne danie ze szpinaku ze słodkimi kawałkami czosnku. A ponieważ jest to tak proste, możesz podać tę potrawę do każdego posiłku! Połącz go z lekkim winegretem lub tapenadą z oliwek ze słoika, aby uzyskać superodżywczy dodatek. Możesz też dodać ją do makaronu lub zapiekanki, żeby uzyskać dodatkową dawkę błonnika i składników odżywczych.

Rolki obiadowe

Klasyczna, pikantna rolka obiadowa to uniwersalny składnik, który można wykorzystać do każdego posiłku. Można ją wypełnić tłuczonymi ziemniakami, masłem lub innymi smakowymi smarowidłami.

Można ją również posypać otrębami pszennymi, mąką kukurydzianą lub posiekanymi orzechami. Jeśli chcesz, żeby twoje bułki były wyjątkowe, możesz posmarować je roztopionym masłem przed pieczeniem.

Kilka prostych składników, takich jak suche drożdże i cukier, pomaga tym domowym bułkom wyrosnąć i uzyskać ich charakterystyczny smak. Są również wzbogacone o jajko i olej, które nadają im miękką, delikatną konsystencję.

Dodanie odrobiny soli do ciasta pomaga połączyć wszystkie składniki. Możesz też użyć odrobiny miodu zamiast cukru, aby dodać im słodyczy.

Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania i dobrze się mrozi. Możesz nawet uformować je w kulki i przechowywać w zamrażarce do czasu, gdy będziesz chciał je upiec.

Oceń artykuł: Ziemniaki gratin – z czym podawać?

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5